27. Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom donijelo STKI URIHO titulu državnog prvaka po šesnaesti puta

U Općini Sveti Martin na Muri, u sportskoj dvorani istoimenog naziva, od 7. do 9. svibnja  2021. održano je 27. po redu Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, u organizaciji Hrvatskog parastolnoteniskog saveza, dok je priređivač bio STKOI ‘Varaždin’

Nakon prošlogodišnjeg iskustva s koronavirusom i svim epidemiološkim mjerama, ovo će biti druga godina zaredom u kojoj se održava ova sportska manifestacija na državnoj razini.

Prijavilo se 20 klubova s oko 150 stolnotenisača, međutim naposljetku igralo je 106 igrača/ica iz 16 klubova.

Kao što je to ovih dana najavila predsjednica STKI ‘URIHO’ Jadranka Blagus, ‘stolni tenis nam je u krvi i ove godine tradicionalno ćemo biti prvi’, tako se na kraju i obistinilo. Naime, i ove godine u posebnim pandemijskim uvjetima titulu državnog prvaka ponovno su obranili sportaši/ce STKI ‘URIHO’ Zagreb, osvojivši 122 boda. Drugo mjesto pripalo je STKI ‘Synergija’ Samobor sa 63 boda, dok su trećeplasirani stolnotenisačice i stolnotenisači STKOI ‘Uspon’ Velika Gorica s 26 bodova.

Potom slijede sljedeći klubovi po ukupnom broju osvojenih bodova: STKOI ‘Zagreb’ s 25 bodova, STKOI ‘Karlovac’ s 23 bodova, STKOI ‘Varaždin’ i STKOI ‘Zagi 02’ s 20 bodova, STKOI ‘Sidra’ i STK ‘Pula’ s 18 bodova, STK ‘Nec’ sa 16 bodova, STK ‘Opatija08’ s 13 bodova, STK ‘Dom’ s dvanaest bodova, STK ‘Sokol’ s deset bodova, STKOI ‘Rijeka’ sa sedam bodova, Kulturno sportski klub Kul Pong iz Bjelovara s pet bodova i Športski savez invalida Brodsko-posavske županije s tri boda.

Pravo nastupa je regulirano Pravilnikom o uvjetima priređivanja, organizacije i nastupa na Državnim natjecanjima HPSTS. Naime, gluhe i nagluhe osobe ne mogu nastupiti ukoliko nemaju i drugi vid invaliditeta.

Inače, stolni tenis za osobe s invaliditetom je daleko najveći i najbrojniji sport u okviru Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Moramo još jednom naglasiti da se Državno prvenstvo održavalo po strogim epidemiološkim uputama i mjerama, tako da nitko nije mogao ući u Sportsku dvoranu bez mjerenja temperature.

Prvi dan je poslijepodnevnim satima utvrđivana klasifikacija sportaša i sportašica, koji su inače bili smješteni u apartmane Hotela Sveti Martin na Muri, gdje ih je dočekalo sve u skladu s postojećom situacijom. Navečer je bio tehnički sastanak s organizatorima i trenerima.

U subotu u 10 sati je održano svečano otvorenje, a svoj obol dali su predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom Dragan Rakić, predsjednik Športskog saveza osoba s invaliditetom Vukovarsko-srijemske županije i izbornik hrvatske reprezentacije Emil Gubica, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, ravnatelj Ustanove URIHO i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić, koji je povodom 75. obljetnice Ustanove uručio svima prigodne darove, zatim vrhovni sportski sudac Dražen Janković, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i Goran Perčić ispred Terma Sveti Martin, iz područja Sporta. Ujedno, svoj obol došla je dati i Mirela Šikoronja Ivančin, tajnica Zagrebačkog športskog saveza za osobe s invaliditetom. U pratnji svog supruga Daniela Lazova otvorenju je nazočila i naša zlatna paraolimpijka Sandra Paović, ujedno i najglasnija navijačica kasnije tijekom natjecanja i njegova velika potpora.

Nakon svečanog otvorenja Družak je zaigrao egzibicijski meč, najprije s Kovačićem, a potom i s Držaićem, koji su svi pratili.

U nedjelju su nakon ručka u Hotelu Terme Sveti Martin dodijeljeni pehari za ekipne pobjednike.

Danas ćemo se usredotočiti na rezultate, a idućih dana na dojmove.

U spojenim kategorijama 1 i 2, muški, pojedinačno, od troje natjecatelja pobjedu je odnio Nikola Brlenić iz STKOI ‘Varaždin’ s deset bodova, drugo mjesto osvojio je Mladen Rajković iz STK ‘Sokol’ sa sedam bodova, a treće Daniel Lazov iz STKI ‘Synergija’ s pet bodova.

U kategoriji 3, muški, od osmero igrača prvo mjesto osvojio je Nino Baša iz STKI ‘URIHO’ s deset bodova, drugo Hasib Alibegović iz STKOI ‘Zagreb’ sa sedam bodova, a treće Dean Nišandić iz STK ‘Pula’ s pet bodova.

U spojenim kategorijama 4 i 5, muški, pojedinačno, od sedmero igrača prvo mjesto osvojio je Ivica Vugrinec iz STKOI ‘Varaždin’ s deset bodova, drugo Karlo Kopčić iz STKI ‘URIHO’ sa sedam bodova, a treće Augustin Vučković iz STK ‘Dom’ s pet bodova.

U kategoriji 6, muški, od četiri natjecatelja prvi je Vjekoslav Gregorović iz STK ‘Opatija08’ s deset bodova, drugi Igor Pejak iz STKOI ‘Uspon’ sa sedam bodova, a treći Dalibor Balić iz STK ‘Nec’ s pet bodova.

U kategoriji 7, muški, od petero natjecatelja prvi je Pavao Jozić, a drugi Marko Vračan, obojica iz STKI ‘Synergija’ s deset bodova i sedam bodova, dok je treći Antonio Matić iz STK ‘Nec’ s pet bodova.

U kategoriji 8, muški, od sedmero natjecatelja prvi je Borna Zohil iz STK ‘Pula’ s deset bodova, drugi Milivoj Santaj iz STKOI ‘Karlovac’ sa sedam bodova, dok je treći Danko Klasan iz STKI ‘Synergija’ s pet bodova.

U kategoriji 9, muški, od deset natjecatelja Dragan Rakić iz STKOI ‘Zagi 02’ osvojio je prvo mjesto s deset bodova, drugi Toni Milas iz STKOI ‘Zagreb’ sa sedam bodova, a treći Ivica Lauter iz STKI ‘URIHO’ s pet bodova.

U kategoriji 10, pojedinačno muški, od šest natjecatelja Radovan Kavur i Ilija Tomić iz iz STKI ‘Synergija’ osvojili su prvo i drugo mjesto s deset i sedam bodova, a treće Nikola Horvan iz STKI ‘URIHO’ s pet bodova.

U kategoriji 11 za osobe s intelektualnim poteškoćama, muški, seniori, od šesnaest natjecatelja prvo mjesto osvojio je Martin Pendel, drugo Filip Klafurić, a treće Dino Mikrut, svi iz STKI ‘URIHO’.

U općoj kategoriji, pojedinačno, muški – stojeći, od deset natjecatelja prvo mjesto osvojio je Žarko Valentić iz STKOI ‘Zagi 02’ s deset bodova, drugo Pera Mačešić iz STKOI ‘Karlovac’ sa sedam bodova, a Ivan Knežević iz STKI ‘URIHO’ treće, s ukupno pet bodova.

Dalje donosimo rezultate za žene.

U spojenim kategorijama 1-3, žene, pojedinačno, od sedmero natjecateljica prvo mjesto osvojila je Anđela Mužinić iz STKOI ‘Zagreb’ s deset bodova, drugo Helena Dretar Karić iz STKI ‘URIHO’ sa sedam bodova, a treće Marija Martinović iz STKOI ‘Uspon’ s pet bodova.

U spojenim kategorijama 4 i 5, žene, pojedinačno, od četiri natjecateljica prvo mjesto osvojila je Jelena Šišić iz STKI ‘Synergija’ s deset bodova, drugo mjesto Mirta Zekanopvić iz STKOI ‘Rijeka’ sa sedam bodova, a treće Marijeta Magdić iz Kulturno sportskog kluba Kul Pong iz Bjelovara.

U spojenim kategorijama 6-8, žene, pojedinačno, od tri natjecateljice prvo mjesto osvojila je Vukosava Jurčić iz STKOI ‘Sidra’ s deset bodova, drugo mjesto Jadranka Blagus sa sedam bodova, a treće Nikol Bulešić s pet bodova, obje iz STKI ‘URIHO’.

U spojenim kategorijama 9 i 10, pojedinačno, žene, od pet natjecateljica Mirjana Lučić iz STKOI ‘Uspon’ osvojila je prvo mjesto s deset bodova, drugo Gordana Klupski iz STKI ‘URIHO’ sa sedam bodova, a treće Snježana Vidović Medaković iz STK ‘Sidra’ s pet bodova.

U kategoriji 11, u kategoriji ženskih seniorki, od četiri natjecateljice prvo mjesto je osvojila Valentina Orečić iz STKI ‘URIHO’ s deset bodova, drugo Evica Marković iz STK ‘Dom’ sa sedam bodova, a treće Ivana Bečko iz STKI ‘URIHO’ s pet bodova.

U općoj kategoriji, žene – stojeće, prvo mjesto osvojila je Maja Šuman s deset bodova, drugo Snježana Ivčević sa sedam bodova, obje iz STKI ‘URIHO’, a treće Branka Maležić iz STKOI ‘Karlovac’ s pet bodova.

Uglavnom, stolnotenisači/ce STKI ‘URIHO’ Zagreb sa svojih 122 boda ekipni su pobjednici 27. Državnog prvenstva u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom te su osvojili prijelazni pehar, kojeg je na svečanoj dodjeli u nedjelju, 9. svibnja 2021., osobno preuzela Jadranka Blagus, trenerica i predsjednica pobjedničkog kluba. Kako su uzastopce pobjednici već 16 godina, a posebno posljednjih tri godine, zadnji pehar ostaje im zauvijek, s time da su ove godine dobili i novi. Budući da kroz sve godine pobjede i pehare posvećuju svom ravnatelju Ustanove URIHO Josipu Držaiću, isti je došao u Sveti Martin na Muri i u subotu i u nedjelju, kako bi dao svoj obol cjelokupnom događanju. Kroz cijelo vrijeme sa svojim sinom pozorno je sve pratila Ivana Knežević Šambić, profesorica kineziologije i profesionalna trenerica u Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, koja znači veliku potporu natjecateljima/cama.

Emil Gubica, kao moderator cjelokupnog sportskog događanja, izrazio je zadovoljstvo na kraju Državnog prvenstva, sretan da je sve prošlo u najboljem redu.

Ovo Državno prvenstvo pokazalo je ponovno snagu sportskog duha i ponosa, a trenuci su zabilježeni fotoaparatima i kamerama, budući da smo manifestaciju pratili kroz sva tri dana.

Općina Sveti Martin na Muri bila je domaćin i prije dvije godine, a posebno je prekrasna u ovo doba godine, kad se po njoj prelijevaju zelene boje s livada i šuma, plave s toplica i neba, a žuta s prekrasnih polja uljane repice.

Klaudija Klanjčić
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail