ZAGREB: Gosti iz Šibenika oduševljeni posjetom Ustanovi URIHO

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, kao prva zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj koja je uvela ISO standard, ugostila je predstavnike iz Šibenika u četvrtak, 18. ožujka 2021., u jutarnjim satima, na lokaciji Kajzerice u novouređenim sportskim objektima, gdje je smješten i trening centar

Predstavnike iz Šibenika činili su Sandra Sorić, Željka Dulibić i Josip Skelin iz Centra za socijalnu skrb Šibenik, Odjela za novčane naknade, potom voditelj projekta Stipe Španja iz Udruge EMEDEA, Grgo Bratić iz JU Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, prof. hrvatskog jezika i filozofije Sanja Barišić iz Udruge mladih ‘Mladi EU’ Šibenik te Nenad Bogunović iz Turističke agencije ‘Kvarner Express’.

Održan je okrugli stol, a URIHO su predstavile Ivana Matoš Buršić koja je ispričala povijest i osnovne značajke ustanove, te instruktorica Inea Kolaković, koja je ujedno i sama prošla cjelokupni proces rehabilitacije pa se naposljetku i zaposlila prije osam godina, održavši predavanje na temu ‘Virtualna radionica’ za osobe s invaliditetom. Posebno je bilo riječi o radionici pod nazivom ‘Radimo – učimo – URIHO’, u sklopu Službe za rehabilitaciju, koja je usmjerena na provođenje profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom. Naime, u samom okviru procesa profesionalne rehabilitacije provodi se osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem povećanja zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Socijalna radnica Ana Barić predstavila je ustanovu iz svoje perspektive rada, pojasnivši koga primaju za korisnike, kako teće postupak rehabilitacije te daljnji aspekti zapošljavanja, unutar i van njihova tijela. Ukratko, primaju se samo korisnici s područja Grada Zagreba koji prije dolaska imaju svoje osnovno zanimanje, bez obzira na godine. Posebno su istaknuli jednu od korisnica koja ima završenu gimnaziju, osoba je s invaliditetom i nije joj se pružila šansa za zaposlenje sve do sada, do njezine 45. godine, pa je pripremaju za posao pomoćne knjigovotkinje.

Posebni interes je iskazan za pojašnjenje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Istaknuto je da je kroz Radni centar do sada prošao 301 korisnik, međutim do sada još uvijek nije osmišljen program prekvalifikacije. Unutarnji instruktori su za tri zanimanja, s time da je program administratora verificiran od strane Agencije za strukovno obrazovanje, a potom i od nadležnog Ministarstva.

Od početka pandemije URIHO prati činjenica da je potražnja za maskama bila veća negoli ih je uopće mogao isporučiti, što dovoljno govori o kvaliteti rada koju je prošle godine prepoznao Grad Zagreb, koji je ustanovi dodijelio Medalju Grada Zagreba za izuzetan uspjeh i rezultate u radu te izniman doprinos u sprečavanju i suzbijanju širenja epidemije uzrokovane virusom covid-19. Ujedno, treba istaknuti da su URIHO-ve pamučne perive maske za lice izrađene od najkvalitetnijih materijala te su usklađene s EU normama. Proizvedene su i projektirane tako da u upotrebi štite lice korisnika, sprečavaju djelomično udisanje čestica iz zraka te u konačnici štite korisnika od širenja vlastitih ili udisanja tuđih kapljica prilikom kihanja i kašljanja. Maske su lagane, omogućavaju normalno disanje te se jednostavno postavljaju na lice preko nosa, usta i brade. Do sada je URIHO maskama opskrbio brojne zdravstvene ustanove, gradske ljekarne, Čistoću, Holding, ZET, privatne i javne ustanove.

Nakon okruglog stola, Jadranka Blagus, predsjednica Stolnoteniskog kluba invalida URIHO, predstavila je sportski dio ustanove, kao i sportske uspjehe članova i članica osoba s invaliditetom, posebno paraolimpijaca. Jedna od njih je i Helena Dretar Karić, paraolimpijka u stolnom tenisu koja će uskoro sudjelovati već u trećoj Paraolimpijadi, zajedno s Anđelom Mužinić iz Splita. Ujedno, Blagus je izrazila spremnost dolaska u Šibenik, kako bi mogla pomoći u eventualnom osnivanju sportskih klubova. Podsjetila je da su u prosincu predstavnici URIHO-a bili na sastanku u DES-u iz Splita, koji je po uzoru na URIHO odlučio također osnovati sportske klubove. I, da ne zaboravimo, Stolnoteniski klub invalida URIHO iz Zagreba na čelu s predsjednicom Blagus prošle je godine osvojio 15. uzastopnu titulu prvaka Hrvatske. Tijekom predstavljanja zahvalila se pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću i ravnatelju ustanove Josipu Držaiću koji su dali ogroman doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom na području Zagreba.

Naposljetku su stolnotenisači s invaliditetom odigrali nekoliko mečeva pod vodstvom trenerica Jadranke Blagus i Ivane Knežević Šambić, a svojim dolaskom obol je dao i Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog parastolnoteniskog saveza, koji je također zaigrao stolni tenis zajedno s Tomislavom Blaževićem. Najavljen je i 27. Parastolnotenisko prvenstvo Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog parastolnoteniskog saveza, koje će se održati početkom svibnja ove godine u Sv. Martinu na Muri.

Nakon jučerašnjeg dana, danas je Šibenčanima, koji su oduševljeni otišli iz Ustanove URIHO, u rasporedu posjet integrativnoj radionici Hedona u Koprivnici, gdje se nadamo da će čokoladama zasladiti dan.

Klaudija Klanjčić
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail