HOTEL WESTIN Hrvatski paraolimpijski odbor svečano proglasio najuspješnije sportaše za 2021. godinu

Najuspješniji sportaš s invaliditetom u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2021. godinu je Ivan Mikulić, parataekwondo, a najuspješnija sportašica je neponovljiva paraatletičarka Mikela Ristoski

Zagreb, 03.02.2022. – Svečano proglašenje najuspješnijih sportaša Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2021. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U četvrtak, 3. veljače u Kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb uz izravni televizijski prijenos na HTV2 održano je 25. proglašenje najuspješnijih sportaša Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2021. godinu.

Najuspješnijim sportašem s invaliditetom u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora za 2021.godinu proglašen je Ivan Mikulić koji je u Tokiju na Paraolimpijskim igrama u parataekwondou osvojio  srebrnu medalju, kao i u Istanbulu na Svjetskom prvenstvu. Neponovljiva Mikela Ristoski, osvajačica brončane medalje u skoku u dalj na Paraolimpijskim igrama i brončane medalje na Europskom prvenstvu u Poljskoj proglašena je najuspješnijom sportašicom.

Najuspješnija ekipa sportaša s invaliditetom  po izboru HPO-a je ženska stolnoteniska ekipa, odnosno, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić koje su osvojile brončanu medalju na Paraolimpijskim igrama, dok je najuspješnijim sportskim djelatnikom za 2021. godinu proglašen Mladen Tomić, trener Ivana Mikulića.

U neparaolimpijskim sportovima najuspješnijim je proglašen Luka Drokan, a priznanje je zaslužio osvojenom zlatnom medaljom u obaranju ruke (lijeva ruka) na Svjetskom prvenstvu u Bukureštu. Na istom natjecanju je u kategoriji desne ruke osvojio brončanu medalju.

Ruža Markešić je pak najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima jer je osvojila dvije zlatne medalje na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe održanom u Koprivnici.

Puljanin Borna Zohil, mladi stolnotenisač i Marija Badrov, mlada nada u paraplivanju najuspješniji su mladi sportaši s invaliditetom Hrvatskog paraolimpijskog  odbora.

Borna već nekoliko godina niže medalje i sjajne uspjehe u stolnom tenisu. Kao najzapaženije rezultate bismo izdvojili osvojen naslov stolnoteniskog prvaka Hrvatske te dvije medalje sa svjetskih igara u Portugalu. A Marija je u plivački klub Natator došla kada je imala samo godinu i pol. Osvajačica je brojnih medalja na regionalnim i državnim prvenstvima u paraplivanju. Zapažene rezultate postiže i na natjecanjima HPS-a gdje je u konkurenciji djece bez teškoća u razvoju. Svoj prvi plivački maraton isplivala je u dobi od 10 godina.

Priznanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora ‘Milka Milinković’ koje se dodjeljuje  četvrti put na prijedlog Izvršnog Odbora HPO-a u spomen na našu slavnu paraolimpijku Milku Milinković kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom za 2021. godinu dobila je Jadranka Blagus. Jadranki Blagus ovo nije prva nagrada, naime, 2017. godine dobila je Nagradu grada Zagreba za životno djelo, 15 puta je bila državna prvakinja u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, osvojila je brojne medalje s mnogih turnira diljem Lijepe naše i šire, a dobitnica je i ‘zlatnog reketa’ za postignute sportske rezultate.

Dobitnici posebnog priznanja za ‘izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom’ su fotograf Damir Senčar, Hina i Denis Lugarić, također Hina.

Damir Senčar je u posljednjih gotovo 20 godina fotografirao sve najbitnije sportske događaje u Hrvatskoj, a dobitnik je brojnih međunarodnih, regionalnih i državnih nagrada iz područja fotografije. Do sada je svojim fotoaparatom zabilježio pet Ljetnih paraolimpijskih igara i četiri Zimske paraolimpijske igre.

Denis Lugarić se sportskim novinarstvom bavi više od 15 god i godinama prati paraolimpijce te je izvještavao o njihovim rezultatima s čak pet Paraolimpijskih igara, a i jedan je od autora knjige ’Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma’.

Podsjetimo, na Paraolimpijskim igrama u Tokyu nastupilo je 4400 sportaša iz 162 zemlje u 22 sporta.

Naši paraolimpijci su u 2021. godini na svim razinama međunarodnih natjecanja osvojili ukupno 408 medalja od toga 165 zlatnih, 120 srebrnih i 123 brončane.

Nastupili su na ukupno 66 međunarodnih natjecanja od čega su najznačajniji nastupi bili na Paraolimpijskim igrama Tokyo 2020, četiri Svjetska prvenstva te devet Europskih prvenstava.

Fotografije: Hina

Izvor: HPO

Anita Blažinović
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)