Svečano obilježen 75. rođendan Ustanove URIHO i MeđunarodnI dan osoba s invaliditetom

Gordan Jandroković podsjetio je na ključne trenutke početkom pandemije covida-19, kada je URIHO među prvima počeo proizvoditi zaštitne maske i time dao svoj vrijedan doprinos u borbi s koronavirusom

Josip Držaić, Gordan Jandroković i Romana Galić.

I došli smo ove godine do jubilarne 75. godišnjice Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ‘URIHO’ Zagreb, najstarije i najveće zaštitne radionice u Republici Hrvatskoj koja značajno doprinosi zapošljavanju osoba s invaliditetom u našoj zemlji i koja nosi sa sobom upravo toliko puno godina tradicije u proizvodnji i prodaji visokokvalitetne radno-zaštitne odjeće i obuće, tiska i kartonaže, kožne galanterije, keramike i metala, ortopedije te široki asortiman gotovih proizvoda, ali i generacije brojnih zaposlenika koji su svoj život dali da ide samo dalje u svom napretku.

Posebno se URIHO pokazao ‘herojem’ u izradi zaštitnih maski kad nas je sve naglo zatekla pandemija koronavirusa prošle godine, budući da je jedna od prvih ustanova koja se aktivno uključila u akciju na samom početku. Za svoj rad i trud ove je godine URIHO dobio i medalju Grada Zagreba. Trenutna situacija je da od oko 500 zaposlenih, njih oko 300 su osobe s invaliditetom.

Upravo tim povodom je Ustanova URIHO u novouređenim sportskim prostorima i proizvodnim pogonima na Kajzerici u Novom Zagrebu, Avenija Dubrovnik 5, upriličila 2. prosinca 2021. svečano obilježavanje 75 godina svoga postojanja i mukotrpnog rada, a ujedno i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava danas, 3. prosinca.

Podsjetimo da je obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom usvojeno Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1992. godine i od tada se ovaj značajni datum obilježava u cijelom svijetu, s ciljem promoviranja prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim područjima društva i razvoja, kao i podizanja svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima socijalnog, gospodarstvenog, političkog i kulturnog života. Gradeći na desetljećima UN-ovog rada u području invaliditeta, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, usvojena 2006. godine, do daljnjeg je unaprijedila prava i dobrobit osoba s invaliditetom kroz provedbu Programa održivog razvoja do 2030. godine.

Kao što smo već najavili, obilježavanje je započelo u 10 sati online Okruglim stolom s temom ‘Održivost zapošljavanja osoba s invaliditetom u doba pandemije’, koji se mogao pratiti na Facebook stranici Ustanove URIHO, a svi zainteresirani mogli su se uključiti putem zadane poveznice. Sudionici Okruglog stola bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb, Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Ustanova URIHO.

Potom je svečanost nastavljena od 11,30 sati uz moderatorsku palicu popularnog hrvatskog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca i pjevača Adama Končića, najprije himnom, a zatim minutom šutnje za poginule branitelje Domovinskog rata kao i za preminule zaposlenike Ustanove URIHO te prikazom kratkog filma na video zidu povodom 75. godišnjice Ustanove URIHO.

U prepunoj dvorani, posebno su pozdravljeni Gordan Jandroković – predsjednik Hrvatskog sabora, Ljubica Lukačić – zastupnica u Hrvatskom saboru i pomoćnica ravnatelja Ustanove URIHO, Romana Galić – izaslanica gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Zorislav Bobuš – predsjednik Saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske.

Prisutnima su se obratili prigodnim riječima Josip Držaić – v.d. ravnatelj Ustanove URIHO, Romana Galić i Gordan Jandroković.

– U kraćim nekakvim planovima sada planiramo krenuti u još jedan segment, uz pranje i održavanje rublja. Mogu s ponosom reći da smo dobavljač Klliničkom bolničkom centru. Sada krećemo u ugostiteljstvo. Nadam se da ćemo kroz koji mjesec, jer radovi nažalost kasne u ovom covidu, moći otvoriti jedan restoran u Držićevoj, a predviđen je i jedan tu na Kajzerici – istaknuo je Držaić, v.d. ravnatelja Ustanove URIHO.

Inače, restoran u Držićevoj, koji bi uskoro trebao biti gotov, gradi se sredstvima Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Gordan Jandroković, u ime zastupnica i zastupnika Hrvatskoga sabora i svoje osobno, čestitao je na 75 godina tradicije i predanog rada u širokom spektru djelatnosti kojima se Ustanova URIHO bavi. Podsjetio je na ključne trenutke početkom pandemije covida-19, kada je URIHO među prvima počeo proizvoditi zaštitne maske i time dao svoj vrijedan doprinos u borbi s koronavirusom.

– I danas URIHO radi na opremi poput posteljine za Klinički bolnički centar Zagreb i tu pokazuje veliku plemenitost te i da osobe s invaliditetom mogu itekako pridonijeti sveukupnom razvoju našega društva i aktivnostima koje život čine boljim, posebno u ovako teškim okolnostima – istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković, napomenuvši zavidna postignuća ustanove i u međunarodnim okvirima.

Posebno je naveo Anku Slonjšak, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom i zastupnicu Ljubicu Lukačić, kao zaslužne osobe za svesrdno zastupanje interesa osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru. Dodao je kako je na inicijativu Ljubice Lukačić, u ovom sazivu u Velikoj vijećnici Sabora, postavljena jedna govornica prilagođena osobama s invaliditetom. Ujedno je napomenuo i kako je u cilju promicanja njihovih prava te ostvarivanja jednakosti u pristupu informacijama za sve hrvatske građane, uveden i prijenos plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku na javnoj televiziji. Poručio je kako će se i nadalje i u zakonodavnom smislu nastaviti pružati čvrsta podrška osobama s invaliditetom.

Predsjednik Hrvatskog sabora se osvrnuo i na jednog od hrvatskih paraolimpijaca, Ivana Katanušića, koji je zaposlen u Ustanovi URIHO, a koji je u na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio medalju. To mu je bio poticaj za govor o nevjerojatnoj vjeri, snazi i energiji sportaša s invaliditetom. Istaknuo je veliko odricanje, trud i pobjedničku energiju tih sportaša kao karakteristiku koja je plemenita i na koju nitko ne može ostati ravnodušan. Rekao je da doticaje s OSI populacijom ima gotovo svakodnevno, budući da mu je supruga oftalmolog pa mu često priča o postignućima slijepih i slabovidnih osoba. Naposljetku je čestitao na 75 godina tradicije i predanog rada u širokom spektru djelatnosti kojima se URIHO bavi.

Romana Galić je sve pozdravila u svoje ime i u ime gradonačelnika Tomaševića, čestitavši jubilarnu 75. godišnjicu Ustanovi URIHO. Osvrnula se na svoju dugogodišnju suradnju s ustanovom i sve lijepe trenutke koje je doživjela u svom radu s osobama s invaliditetom.

Uslijedila je dodjela povelja i priznanja uz bukete cvijeća zaslužnim pojedincima i institucijama, od strane v.d. ravnatelja Josipa Držaića i Romane Galić. Napomenimo i to da se Povelja ‘Ivančica’ dodjeljuje od 2002. godine, a priznanje Ustanova URIHO dodjeljuje zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u promicanju djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji laureati koji su ih redom primili su: Vesna Ivetić, umirovljena djelatnica URIHO-a – Povelja Ivančica, Katarina Radat – bivša članica Upravnog vijeća Ustanove URIHO, Mirjana Juriša – bivša dugogodišnja članica Upravnog vijeća Ustanove URIHO kojoj je mandat prestao u rujnu 2021., Mirka Jozić – bivša dugogodišnja predsjednica Upravnog vijeća Ustanove URIHO kojoj je mandat prestao u rujnu 2021., Sandra Čirkinagić – zaposlenica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Ratko Kovačić – predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Gordan Jandroković – predsjednik Hrvatskog sabora, kao i Tvrtka ‘Kaufland Hrvatska’.

Predsjednik Hrvatskog sabora je pri primitku Povelje ‘Ivančica’ – priznanja od Ustanove URIHO istaknuo kako isto obvezuje na nastavak doprinosa boljoj integraciji osoba s invaliditetom u društvu, zapošljavanju i promicanju njihovih prava.

Nastavljeno je s dodjelom povelja i priznanja zaslužnim sportašima, kako za izniman doprinos tako i za zasluge u razvoju i promicanju sporta osoba s invaliditetom, a time i Grada Zagreba i Republike Hrvatske, u zemlji i inozemstvu. Povelje i priznanja dodijelio je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, a moderatorsku palicu primio je dopredsjednik Allen Bartoš.

Tako su povelju zaprimili Branka Trzun-Makek za izniman doprinos te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom, posebno auto rallyja i streljaštva, a čime je osobito pridonijela sportskom ugledu Grada Zagreba, kao i Branko Omazić za izniman doprinos te zasluge za razvoj i promicanje sporta osoba s invaliditetom, posebno atletike, a čime je osobito pridonio sportskom ugledu Grada Zagreba.

U kategoriji paraolimpijskih sportova nagrađeni su:

– Ivan Katanušić iz AKOI-a ‘URIHO’, kao najbolji sportaš, i to za osvojeno prvo mjesto u bacanju diska, kat. F-64, na WPA Europskom prvenstvu u Mađarskoj 2021. godine i drugo mjesto u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama, Tokyo 2020., Japan 2021.;

– Anđela Mužinić iz STKOI-a Zagreb, kao najbolja sportašica, i to za osvojeno treće mjesto, ekipno, kategorije 1-3, na Paraolimpijskim igrama, Tokyo 2020., Japan 2021.;

– Stolnoteniski klub invalida ‘URIHO’, kao najbolja ekipa za postignute sportske rezultate u 2021. godini, a nagradu je preuzela predsjednica Jadranka Blagus;

– Roland Varga iz AKOI-a ‘URIHO’, kao najbolji trener za ostvarene sportske rezultate u 2021. godini;

– najbolji mladi sportaši: Petra Štruklec iz AKOI-a ‘Agram’ i Nino Baša iz STKI-a ‘URIHO’, oboje za postignute sportske rezultate u 2021. godini.

U kategoriji neparaolimpijskih sportova nagrađeni su:

– Luka Drokan iz Kluba za obaranje ruke osoba s invaliditetom Trešnjevka, kao najbolji sportaš, i to za osvojene dvije zlatne medalje na Europskom prvenstvu u obaranju ruke, Litva, lijeva i desna ruka, kao i za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u obaranju ruke, Rumunjska, lijeva ruka i bronca desna ruka, 2021. godine;

– Ruža Markešić iz Sportskog kluba slijepih ‘Zagreb’, kao najbolja sportašica, za osvojeno prvo mjesto ekipno, prvo mjesto pojedinačno, kategorija B3, prvo mjesto u kombinaciji i prvo mjesto u mixu na IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju, Koprivnica, Hrvatska 2021. godine;

– Sportski klub slijepih ‘Zagreb’, kao najbolja ekipa, za ostvarene sportske rezultate u kuglanju u 2021. godini;

– Borna Hlevnjak iz Kluba za obaranje ruke osoba s invaliditetom ‘Trešnjevka’, kao najbolji trener, za ostvarene sportske rezultate u 2021. godini.

Posebna priznanja zaprimili su Sportsko društvo osoba s invaliditetom ‘URIHO’, čija je predsjednica Jadranka Blagus, za doprinos u razvoju sportsko-rekreativnih aktivnosti u 2021. godini, kao i Ante Pavković, za doprinos u razvoju paraatletičara u 2021. godini.

– Stolnoteniski klub invalida ‘URIHO’ je najbolja ekipa u 2021. godini, a Sportsko društvo osoba s invaliditetom ‘URIHO’ dobilo je posebno priznanje za najmasovnije i najaktivnije sportsko društvo u 2021. godini. Mislim da svi sportaši, posebno sportaši URIHO-a, bi sva ta priznanja, medalje i sve ostale nagrade dali našem ravnatelju za zdravlje, da se što prije oporavi, ali i da bude zdrav za još jedan mandat na čelu Ustanove URIHO – istaknula je Blagus, predsjednica navedenog Kluba i Sportskog društva.

Nakon fotografiranja ovog vrlo važnog događaja za sve zaposlene u Ustanovi URIHO, u prisustvu povećeg broja predstavnika raznih medija, program je završio oko 13,30 sati obilaskom novouređenih prostorija na Kajzerici, odnosno sportskih i proizvodnih pogona koji su ukratko predstavljeni prisutnima.

Svečano obilježavanje održano je uz provođenje svih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i HZJZ-a, uz obvezno predočenje EU COVID digitalne potvrde odnosno drugog odgovarajućeg dokaza svih sudionika kao što su potvrde o testiranju.

Klaudija Klanjčić
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)